Общество

Прокуратурата иска постоянен арест за син на бивш министър, обвинен в убийство (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Brifing Prokuratura BGNES Снимка: БГНЕС

Синът на бившия финансов министър Стоян Александров - Петър, и собственикът на погребална агенция Александър Кинов са задържани по обвинение в отвличане и убийство.

Държавното обвинение иска постоянен арест за обвинените за убийството на 49-годишния Кирил Русев, чието тяло бе намерено в частна морга с фалшиви документи. На брифинг днес ръководството на Софийска градска прокуратура, представители на ГД „Национална полиция“ и СДВР дадоха повече подробности по тежкия криминален случай.

В рамките на 5-7 януари са извършени множество действия по разследването. След доклад се стигна до разумно предположение, че Александров и Кинов са извършили убийство. Те са привлечени към наказателна преговорният за предумишлено убийство, съобщи заместник-градският прокурор и говорител на СГП Христо Кръстев.

„Вече е постановено искане за задържане под стража. Причината за смъртта са две огнестрелни рани в областта на торса и крака”, каза още Кръстев.

Директорът на СДВР Любомир Николов обясни, че убитият е бил поканен в дома на един от извършителите.

„Жертвата е завързвана, както и тормозена. След това са нанесени и двете огнестрелни рани, които причиняват смъртта на мъжа”, обясни Николов. Той коментира че трупът е намерен подготвен за кремация в морга, наета от един от извършителите.

„Този извършител е гробар по професия, дори същият се беше опитал да кремира лицето посредством неистински акт за смърт, предоставен на погребалната агенция. Действията ни, които бяха бързи, доведоха до откриването на трупа на 49-годишния мъж”, подчерта Любомир Николов.

Петър Александров е син на бившия финансов министър Стоян Александров. Според събраните досега доказателства, Александров и Кинов са убили Кирил Русев заради финансови задължения към Петър Александров в размер на 200 000 лева.

Очаква се прокуратурата да поиска постоянен арест за задържаните. Петър Александров и Александър Кинов са арестувани при съвместна акция на полицията и прокуратурата, след като роднини на жертвата подали сигнал за неговото изчезване. Двамата задържани са опитали да минат границата със Сърбия с документите на убития мъж. Тялото на жертвата е открито в камера в морга, а документите му са били фалшиви.  

Според прокуратурата вероятният мотив за престъплението е финансов.  

 

Вижте още във видеото: