Общество

Задържаният в Дания за убийството в Цалапица се е чувал с близките си, не се е укривал сам (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Окръжна прокуратура – Пловдив потвърди официално, че заподозреният за убийството на Димитър Малинов от Цалапица - Рангел Бизюрев, е задържан в Кралство Дания, предаде БНТ. Арестът е извършен тази сутрин, заяви Ваня Христева, окръжен прокурор на гр. Пловдив.

Бизюрев е задържан в малък провинциален град в Дания, където започнал работа във фирма за почистване на стъкла, заяви Стефан Джолев, началник - сектор в Главна дирекция „Национална полиция".

Арестът му е планиран от българските и датските полицаи още в понеделник.

Бизюрев не е правил опити да промени физическата си самоличност. Преди да отиде в Дания, той е пребивавал и в Германия, потвърдиха разследващите.

Тепърва ще се установява как е преминавал държавните граници. Разследващите предполагат, че Бизюрев вероятно е разполагал и с други документи за самоличност. В миналото той е живял в чужбина и е имал мрежа от контакти.

"От гледище на майката на Димитър това е безкрайно дълго време. Преди да слезем на този брифинг, имахме изключително емоционална среща с нея. Уверявам ви, че сектор "Издирване" не е спирал да работи по случая с Безирев нито ден.

Най-общо казано - този човек положи много усилия да се укрие и тези усилия водиха до това, че трябваше да го следваме в не една държава. Този човек със сигурност не се е укривал сам, не е спал на улицата, нито е ровил в кофите за боклук. Чувал се е с близките си", посочи Стефан Джолев.

Окръжният прокурор на Пловдив изрази надежда, че органите на реда в Дания в най-кратък срок ще се произнесат по искането на българските органи на реда и ще предадат Рангел Бизюрев на българските компетентни органи.

"Искам да ви кажа - на вас и на цялото общество, че осъществяваме и имаме много добра комуникация с партньорските служби и с колегите от полицията и ви уверяваме, че във всеки един подобен случай лицата, отклонили се от осъществяването и изтърпяването на наказанието и реализирането на наказателна отговорност по отношение на тях, ще бъдат подведени и спрямо тях ще се реализира наказателна отговорност, ако бъде доказана такава", посочи Христева.

Бизюрев е задържан по искане на българската прокуратура в Дания. Спрямо Бизюрев има издадена Европейска заповед за арест от лятото на тази година. С категоричност е установена самоличността на задържания, посредством пръстови отпечатъци и снимки.

Предстои българските власти да поискат екстрадирането му в България, където ще бъде обвинен в убийството на Димитър Малинов.

Младият мъж изчезна на 20 юли, а седмица по-късно беше намерен мъртъв, заровен под купчина строителни отпадъци.

До мястото полицейските служители бяха заведени от Борислав Динков от Цалапица. По време на разследването бе установено, че в заравянето на тялото е участвал и брат му близнак – Валентин. Двамата бяха задържани, а в момента са в ареста с обвинение, че подпомогнали Бизюрев да избяга.

Разследването се ръководи от Окръжната прокуратура в Пловдив, като по-късно днес се очаква прокуратурата и МВР да дадат съвместен брифинг в града.