Общество

Съдът върна делото за убийството на Димитър от Цалапица

От Euronews България Euronews България
Bliznaci Calapica Борислав и Валентин Динкови

Районният съд в Пловдив върна делото за убийството на Димитър Малинов в Цалапица заради процесуални нарушения, предаде БНР.  Това се случва, тъй като близнаците защитавани от двама адвокати, а не от един, както бе на днешното заседание. Това се налага, тъй като показанията на близнаците се разминават, стана ясно по време на разпоредително заседание срещу Борислав и Валентин Динкови. Те остават с наложената мярка "Задържане под стража".

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано или протестирано пред Окръжен съд - Пловдив в 7-дневен срок.

В показанията си единият от братята твърди, че е съпричастен по делото, а другият - че няма нищо общо със случая.

Преди близнаците да бъдат въведени в съдебната зала, близки и роднини на убития Димитър крещяха- "Убийци!".

След произнасянето на решението хората от Цалапица заявиха задоволство от това развитие на казуса, тъй като досъдебната фаза ще позволи да се изнасят повече подробности за замесените в убийството.

Протестът на хората от Цалапица продължи пред сградата на прокуратурата, където се чуха скандирания "Съд и затвор за убийците на Димитър"!

Майката на убития Малинов - Атанаска Бакалова, проведе 40-минутна среща с представители на прокуратурата. На излизане тя заяви, че е получила уверения, че всичко по този процес стартира наново - с разпит на свидетели, разглеждане на нови видеодоказателства, снемане на показания и прочие.

"Ще бъде повдигнато ново обвинение от Окръжна прокуратура" - заяви Бакалова.

Близките и роднините заявиха, че протестните им действия ще продължат до залавянето на считания за извършител на убийството Рангел Бизюрев, който се укрива в чужбина.