Политика

Доц. Киселова: Няма пречка Тодоров пак да бъде избран за председател на КЕВР

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Миналата година бяхме изправени пред същия казус, както сега с КЕВР, с частично обявяване на противоконституционност на указа, с който беше нзазначен за министър г-н Кирил Петков. Тогава отново възникна въпросът когато той беше член на колективен орган и в същото време издава актове.

Това обясни в студиото на Euronews Bulgaria доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право в СУ.

По думите й, актовете, които е издавал председателят на КЕВР, са актове, които са индивидуални по своята същност по повод управлението на комисията и в същото време той е участвал като глас в решения, които комисията взема и съответно двете подкомисии – за водно и енергийно регулиране. По отношение на онези актове, за които имаме кворум, респективно мнозинство, актовете са стабилни. Но там където евентуално има някакви гранични ситуации, субекти които имат правен интерес, можем да очакваме, че е възможно да оспорят.

 

Всеки акт, който изпълнителната или законодателната власт създават се презюмира, че е в съответствие с Конституцията и законите, но в определени случаи виждаме, че управляващите бързат и не изпипват всички детайли, с което се цели бързина или пиар ефект, е възможно да не са в пълно съответствие със закона. Не трябва да се бърза, каза доц. Киселова.

Другото решение на КС беше за оспорване на намаляване на бюджета на прокуратурата. Аргументите на народните представители бяха, че като се закрива спецсъдът и спецпрокуратурата, се намалява издръжката на прокуратурата за тях. И тъй като миналата седмица КС отхвърли искането на главния прокурор за обявяването на противоконституционно закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, логично беше да се стигне и до това. Но тъй като КС е в намален състав, двама съдии трябва да бъдат избрани от Народното събрание, а те не са избирани и поради тази причина гласуването е 5 на 5. Когато не се постигне мнозинство от 7 гласа се счита, че искането е отхвърлено.

Третото решение е свързано с възможността главният прокурор да бъде канен в Народното събрание на всеки 3 месеца и КС не намери противоречие между правилника и Конституцията.

 

Така че три дела, в които главен герой е главният прокурор, по негово искане са образувани делата, всъщност показват, че територията, която той се опитва да пази се отвоюва и това е интересно като съотношение на силите.

доц. Наталия Киселова

По думите на доц. Киселова няма пречка Станислав Тодоров да се кандидатира отново за председател на КЕВР, тъй като вината за противоконституцинното му назначаване е на Народното събрание и няма пречка да бъде избран.

 

Александър Ненков, депутат от ГЕРБ каза, че многократно са предупреждавали, че Тодоров не отговаря на изискванията и намира за странна изненадата на управляващите от решението на КС.

Изборът на нов председател е много по-значим от избора на Бойко Рашков за КПКОНПИ, защото ако не бъде направен през август няма регулатор, който да направи нова цена и да каже на бизнеса на каква цена да купуват газа.