Общество

Маските стават задължителни в градския транспорт и в София

От Euronews България Euronews България

Маските в София стават задължителни  в градския транспорт от понеделник, според разпоредба на Столичната регионална здравна инспекция.

Това става в съответствие с Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Мярката не важи за деца под шестгодишна възраст.

Това става ден след като маските бяха върнати в обществения транспорт в Пловдив.

Статистиката за днешния ден показва 24% положителни проби за Ковид-19.

Новите случаи на заразени с Ковид-19 през последното денонощие у нас са 1640. Починалите са 6 души за 24 часа, а от началото на пандемията - 37 319. Направени са 6768 теста, от тях 24 процента са били положителни.

Активните случаи към днешна дата са 16 399. Поставени са 3781 дози ваксина. Новопостъпили в болница са 130 души, а 661 са излекувани. Новопостъпилите в болница са 856 души, от които 41 са в интензивно отделение. От тях 75,38 % не са били ваксинирани. 


От началото на пандемията у нас са регистрирани общо 1 192 284 заболели от Ковид-19, 4 453 972 са общо поставените дози ваксина.

Нови 8 области у нас, сред които Благоевград, Пловдив и Стара Загора, въвеждат временни противоепидемични мерки от днес. Заради нарастващия брой на заразени с коронавирус задължителни стават носенето на защитна маска в лечебните заведения, спазването на социална дистанция и честата дезинфекция. Препоръчва се и работа от разстояние при възможност.

От утре противоепидемични мерки влизат в сила и в Ловешка област.19 вече са областите, в които се наблюдава нарастване на случаите на Ковид-19 и увеличаване на заетостта на болничните легла.

По света също има рязък скок на случаите. Главният здравен инспектор на окръг Лос Анджелис предупреди, че може да се върне задължителното носене на маски, ако настоящите тенденции за прием в болниците се запазят до края на юли.

В САЩ, както и в Европа, последният скок на Ковид-19 се дължи предимно на силно заразния подвариант BA.5 на Омикрон, който е отговорен за 65% от случаите. Тези подварианти показват забележителна способност да заобикалят защитата, предлагана от ваксините. СЗО предупреждава, че новата вълна в Европа ще се засилва, а повторните инфекции могат потенциално да доведат до т.нар. дълъг Ковид.

53 страни от Европа са съобщили за близо 3 милиона нови коронавирусни инфекции миналата седмица, а вирусът е убивал около 3000 души на седмица.