Добро Утро, Европа

24% положителни проби за Ковид-19 у нас, пик и по света

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Новите случаи на заразени с Ковид-19 през последното денонощие у нас са 1640. Починалите са 6 души за 24 часа, а от началото на пандемията - 37 319.

Това показват данните на Единния информационен портал. 
Направени са 6768 теста, от тях 24 процента са били положителни.

Активните случаи към днешна дата са 16 399. Поставени са 3781 дози ваксина. Новопостъпили в болница са 130 души, а 661 са излекувани. 
Новопостъпилите в болница са 856 души, от които 41 са в интензивно отделение. От тях 75,38 % не са били ваксинирани. 
От началото на пандемията у нас са регистрирани общо 1 192 284 заболели от Ковид-19, 4 453 972 са общо поставените дози ваксина.

Нови 8 области у нас, сред които Благоевград, Пловдив и Стара Загора, въвеждат временни противоепидемични мерки от днес. Заради нарастващия брой на заразени с коронавирус задължителни стават носенето на защитна маска в лечебните заведения, спазването на социална дистанция и честата дезинфекция. Препоръчва се и работа от разстояние при възможност.

От утре противоепидемични мерки влизат в сила и в Ловешка област.19 вече са областите, в които се наблюдава нарастване на случаите на Ковид-19 и увеличаване на заетостта на болничните легла.

 

По света също има рязък скок на случаите. Главният здравен инспектор на окръг Лос Анджелис предупреди, че може да се върне задължителното носене на маски, ако настоящите тенденции за прием в болниците се запазят до края на юли.

В САЩ, както и в Европа, последният скок на Ковид-19 се дължи предимно на силно заразния подвариант BA.5 на Омикрон, който е отговорен за 65% от случаите. Тези подварианти показват забележителна способност да заобикалят защитата, предлагана от ваксините. СЗО предупреждава, че новата вълна в Европа ще се засилва, а повторните инфекции могат потенциално да доведат до т.нар. дълъг Ковид.

53 страни от Европа са съобщили за близо 3 милиона нови коронавирусни инфекции миналата седмица, а вирусът е убивал около 3000 души на седмица.

 

Първо е описан в Южна Африка, но дали идва от там или отдругаде, не сме съвсем сигурни... Появи се и друг подвариант на Омикрон, наречен BA.4. И двата подварианта се разпространяват в световен мащаб, като BA.5. в момента е доминиращият. Почти във всички европейски страни.

проф. Пол Хънтър, Медицинско училище на Норич към Университет на Източна Англия

СЗО призовава за втора бустерна доза ваксина за имунокомпрометирани хора на възраст от 5 и повече години, както и за техните контактни лица, както и насърчаване на носенето на маски на закрити места и в обществения транспорт, по-добра вентилация в училища, офиси и други места. 

 

Тези подварианти са силни заразни, това е една от определящите ги характеристики, те също така избягват имунните отговори, получени от ваксините или от излагането на предишни варианти. Тези подварианти са повод за сериозно притеснение в целия свят.

проф. Марк Уулхауз, епидемиолог, специалист по инфекциозни болести – Университет на Единбург

Изплува още един подвариант на Омикрон, засечен от СЗО – BA2.75, появил се първо в Индия по-рано тази година.

В последното си изявление директорът на СЗО Европа д-р Ханс Клуге отправи остро предупреждение към правителствата – да действат сега, в противен случай ще бъде твърде късно.

В противен случай, посочва Клуге, през есента и зимата ще сме свитедели на комбинация от грипни вируси и COVID, което ще натовари здравните системи и ще постави на ръба на оцеляването редица сектори от икономиките.