Свят

САЩ ще отбележат 95-ата годишнина от раждането на Мартин Лутър Кинг-младши

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Този месец Съединените щати ще отбележат 95-ата годишнина от раждането на Мартин Лутър Кинг-младши.

Дъщерята на общественика - Бърнис, използва този момент, за да напомни за предизвикателствата пред човечеството - масовите стрелби, въоръжените конфликти в Украйна и Газа, както и заплахите, свързани с изкуствения интелект. 

 

Тероризъм, война и изкуствен инелект, както и сливането на омраза с геноцид, война с геноцид, алчност с геноцид - свидетели сме на безпрецедентна загуба на човешки живот, особено сред тъмнокожите и коренното население по цял свят.

д-р Бърнис Кинг, главен изпълнителен директор на The King Center

Бърнис Кинг спомена и конфликтите в Етиопия, Йемен и Конго и посочи расизма като заплаха за хората.

Мартин Лутър Кинг-младши е един от най-ярките защитници на гражданските права в американската история. Той е и сред организаторите на Марша във Вашингтон през 1963 г., по време на който 250 хил. американци заедно призовават за свобода и справедливост. Тогава произнася и речта си "Имам една мечта", която става символ на борбата за равноправие.

В седмицата около годишнината от раждането на Кинг-младши неправителствената организация King Center, създадена в негова чест, организира обучения и семинари на теми, свързани с работата му. По-късно през годината с виртуална изложба ще бъде почетена и паметта на неговата съпруга.