България

Петков е обсъдил с Алиев допълнителни количества азерски газ за България

От Euronews България Euronews България

Министър-председателят в оставка Кирил Петков обсъди с президента на Азербайджан Илхам Алиев възможността за доставката на допълнителни количества азерски газ в България, извън тези, които вече са определени във връзка с новия интерконектор Гърция-България.

Министрите на енергетиката на двете страни ще обсъдят подробностите по евентуални нови доставки, стана ясно по време на разговорите между българския премиер и президента на Азербайджан. Петков и Алиев освен двустранна среща, вчера проведоха и работна вечеря.

Петков сподели публикация и в социалната мрежа, в която заявява, че по време на приятелската си вечеря с президент Алиев са обсъдили възможността за допълнителни доставки на азерски газ за България и политическата готовност на Азербайджан да подкрепи България.

Радвам се, че открихме и много общи икономически възможности в областта на земеделието, химическите торове, строителството, отбранителната индустрия и ИТ, съобщи Петков.

 

От поста му става ясно, че в най-скоро време България ще открие и почетно консулство в Азербайджан.

Дългогодишното приятелство между двете ни страни е време да стане реален мост за стратегически икономически проекти и по-значима енергийна диверсификация, коментира още Кирил Петков.

От правителствената пресслужба уточниха, че в рамките на посещението си в Баку днес министър-председателят в оставка проведе среща с представители на азербайджанския бизнес, които имат търговски отношения с български фирми.

По време на разговора Петков бе запознат с проектите им. Бе отбелязано още, че търговският оборот между двете страни може да бъде увеличен, като нови възможности има в износа на химически торове от региона на Каспийско море и във вноса на храни и козметика от етерични масла от България.

Представителите на Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата благодариха на премиера Кирил Петков за подкрепата за назначаване на почетен консул на България, който да подпомогне връзките между фирмите в двете страни.