Европа

Социолози предвиждат възход за крайнодесните на евроизборите през юни

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Европейските избори през юни може да се окажат повратна точка за крайно десните сили в ЕС. Тези, които десетилетия наред бяха считани за нишови партии в проекта на ЕС, биха могли да поемат важни парламентарни и изпълнителни функции, самостоятелно или в коалиция с дясноцентристки партии. Базираният в Брюксел изследователски център Europe Elects прогнозира, че крайната десница ще се превърне във втората политическа сила в Европейския парламент, веднага след дясноцентристката ЕНП

Според нашите данни от декември 2023 г. е налице най-високият резултат за "Идентичност и демокрация" на Марин льо Пен и Матео Салвини от три години насам. Също и за Европейските консерватори и реформисти на премиера на Италия Джорджа Мелони. Това означава, че ако се обединят двете, резултатът би бил 23 %, което би било приблизително същото като резултата на Европейската народна партия.

Якуб Роговецки, анализатор на "Европа избира"

Въпреки че няколко държави членки могат да изпратят силни делегации с тази идеология в Европейския парламент, не е ясно дали те ще могат да се обединя. Групата на консерваторите и реформистите е предимно християндемократическа, докато "Идентичност и демокрация" изповядва утвърдена крайнодясна визия. Нещо повече, коалиционните усилия могат да бъдат провалени от разногласия по различни въпроси.

Има съществена разлика в начина, по който тези партии подхождат към въпроси като европейската интеграция или подхода към Русия след нахлуването й в Украйна. Въпроси като миграцията, по-специално, са един от основните фактори, които могат да попречат на евентуална коалиция.

Якуб Роговецки, анализатор на "Европа избира"

Възходът на крайната десница ще бъде подложен на изпитание в Португалия на предсрочните парламентарни избори през март. Проучване от последния ден на декември поставя дясната партия Чега на трето място с около 16% от гласовете, потвърждавайки тенденцията, която се наблюдава от месеци.