Европа

Преди изборите: Крайната десница може да увеличи местата си в Европейския парламент

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Краят на мандата на Европейския парламент наближава, а това ускорява дебатите по редица законопроекти. През юни предстоят нови избори, което означава, че евродепутатите трябва да са готови с работата си до април. 

В момента имат около 4 месеца, за да гласуват над 140 текста. Освен това искат повече дискусии със Съвета на ЕС, който представлява страните членки. 

Факт е, че в Страсбург ще има пленарни сесии с много въпроси за гласуване. Това, което може да се направи, е да се добави сесия за гласуване например следобед, за да не се гласува непрекъснато 2-3 часа подред.

Хауме Дуч, говорител на Европейския парламент

Европейският парламент трябва да вземе решения по редица важни текстове като новия Пакт за миграцията и убежището, Закона за изкуствения интелект и бюджета на блока. 

Някои хора в Брюксел си обясняват забързаната работа с перспективата за възход на крайнодесните след европейските избори, което може да се окаже пречка за приемането на някои предложения. 

Все още има много за решаване по Зелената сделка, има го и момента с Пакта за миграцията и убежището, по който има споразумение, което няма да реши нищо. Следват се стъпките на радикалната десница, което според мен е голяма грешка. Отсега до края на мандата моята група ще го играе защита. Вярвам, че голямото мнозинство води Европейския съюз към катастрофа. Трябва да предотвратим това.

Филип Ламбер, съпредседател на Групата на Зелените в ЕП

Според последните социологически проучвания крайната десница може да увеличи местата си в Европейския парламент.