Общество

Лекар: Лечението на грипа трябва да започне още в първите часове от проява на симптомите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Заболяванията, които циркулират в момента са Омикрон и грипен вирус. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ пулмологът д-р София Ангелова, която се позова на информация от Центъра на заразни и паразитни болести.

По думите ѝ грипът има много отличителни симптоми и е с много къс инкубационен период – около ден-два.

Грипът се характеризира с остро начало, болки в мускулите и ставите, висока температура, главоболие и невъзможност да понасяш светлина. Много пъти обаче с високата температура могат да се покрият и симптомите на Омикрон. Разполагаме с прекрасни комбинирани тестове и съветваме хората да се тестват.

Д-р София Ангелова обясни, че е важно да си направим тест и защото грипът има лечение и трябва да започнем лечението още в пика на заболяването - в първите 48 часа, след като сме получили симптомите.

Според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, традиционно по това време от годината има засилен интерес към лекарствата за простуда и грип, храма и болки в гърлото. Той посочи, че засилено се търсят и комбинираните тестове за грип и ковид и определи това като индикатор за наличието на Ковид.

Когато един болен от грип човек е в затворено помещение и говори, той отделя 250 вирусни частици, когато киха те стават 15 000, а когато кашля могат да достигнат и до 800 000, каза още д-р Ангелова.

Целия разговор вижте във видеото.