Общество

Да се изписват антибиотици при грип е крайно вредно – защо у нас лошата практика продължава?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

България е на едно от водещите места по употребата на антибиотици на глава от населението, изпреварвана от Кипър, Гърция и Румъния. У нас се потребяват 2.5 пъти по-големи количества антибиотици в сравнение с Нидерландия и Швеция, докато заболеваемостта от бактериални инфекции у нас не се различава с такива мащаби.

„Това е свързано с поведението, както на пациентите, така и на фармацевтите. В последните 5 години сме на водещи места в тази класация. Най-важната причина е много лесният достъп до лекарства – всеки може да отиде до аптека да си купи каквото си иска лекарство, без значение дали му е предписано или не.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ д-р Петя Георгиева, икономист от Института за пазарна икономика, която е обобщила данни по темата.

Другата причина, е че много често лекарите изписват антибиотици без сериозно медицинско основание. Оправданието може да бъде, че искат да се презастраховат, да не разкарват пациента втори път, да не го натоварват да прави специфични изследвания дали са необходими антибиотици или не.

„Не ги обвинявам, но създава това поведение създава усещането у пациента, че много от проблемите им се лекуват с антибиотици“, каза Георгиева.

В други държави употребяват в пъти по-малко антибиотици, но това не означава, че хората там са по-болни от нас, посочи тя.

По думите ѝ антимикробната резистентност е големият риск за публичното здраве.

Когато се формират резистентни щамове на бактерии към определен антибиотик, той просто излиза от употреба. Науката няма с какво да го замести, тя не се движи със същата скорост.

Центърът за превенция на заболяванията е установил, че нивата на употреба на антибиотици са сравнително едни и същи през годините. Най-ниска е употребата в скандинавските държави, в Нидерландия, Австрия.

„Там системите на здравеопазване не стимулират самолечението и лесния достъп до лекарства“, обясни Георгиева.

„Ние доплащаме страшно много за лекарствени продукти, здравната система предписва лекарствата, но ние трябва да плащаме за тях“, каза още тя.

Електронните рецепти ще помогнат за намаляването на употребата на антибиотици, но това не е достатъчно и е необходимо пациентите да имат по-критично отношение, мисли Георгиева.

„Да не изписват антибиотици при вирусни инфекции, това е крайно вредно. Те не помагат, не вършат нищо“, подчерта тя.

Според нея децата са много сериозен потребител на антибиотици заради страха на родителите.

„Това е нормално, очаквано, но тук зависи и от позицията на лекаря, те трябва да определят лечението. То зависи от педиатрите“, каза още Георгиева.

По нейните думи трябва да има засилен контрол в аптеките върху продажбата на антибиотици.


Целия разговор вижте във видеото.