Общество

Застрашени ли са от изчезване антибиотиците?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Почти от самото откриване на антибиотиците човечеството е наясно, че бактериите могат да се научат да преодоляват тези лекарства. Това е явление, известно като антимикробна резистентност. Световната здравна организация твърди, че в момента губим от вирусите, тъй като резистентността се увеличава, а новите антибиотици са твърде малко.

Световната здравна организация допълва, че това представлява сериозна "глобална заплаха" за общественото здраве. Според медицинското списание The Lancet през 2019 г. такава резистентност пряко е причинила смъртта на близо 1 и 300 хиляди души по света. Прогнозите са, че до 2050 г. броят на смъртните случаи ще нарасне до 10 милиона годишно.

Прекомерната употреба от пациенти също допринася за намаляването на действието на антибиотиците. Употребата им без лекарско предписание включва достъп до лекарства, останали от предишен предписан курс, получени от социалните мрежи и закупени без рецепта в други държави или незаконно в магазини и пазари. Така според повечето учени вирусите получават място, на което свободно могат да се каляват без да бъдат наблюдавани от медицинско лице.