Общество

Пием с 20% повече антибиотици след Ковид пандемията

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

България е на 2 място в ЕС по употреба на антибиотици в болничните заведения. С 20% се е увеличила употребата им след пандемията от Ковид-19.

Това сочи доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Според фармацевти причината за тревожните данни  е недостатъчния контрол при закупуването на лекарства от аптечната мрежа. Магистър-фармацевти призоваха за национална стратегия за контрол на антибиотиците у нас.

Две са причините за увеличената употреба на антибиотици, твърдят фармацевти. Едната е, че заради усложнения в грипния сезон лекарите изписват повече от тези медикаменти, а другата е, че пациентите успяват да се сдобият с тях без рецепта.

 

За съжаление има много колеги, които дават, в повечето случаи не е необходимо при една хрема или болки в гърлото, дори няма да помогне.

Николай Костов -фармацевт

Дали се отпускат без рецепта антибиотиците, това е една щекотлива тема, защото по време на пандемията например, имаше голям хаос, изписване на лекарства по вайбър от лекари.

Аделина Любенова – фармацевт

С честата употреба на антибиотиците идва и антибиотичната резистентност, твърдят фармацевти. “В един момент антибиотиците няма да работят и когато дойде сериозното заболяване, ние няма с какво да се лекуваме, затова е много важна лекарската намеса заедно с фармацевтичната консултация“, казва Любенова.

Константина Живова споделя, че личният й лекар избягва да изписва антибиотици, въпреки това смята, че обратната практика се случва често.

„ Случвало ми се е в годините, даже съм чувала хората сами да си се лекуват, „абе, взимай един антибиотик, че е най-лесно“, но според мен не е правилно и ако могат да се избягват е най-добре“, казва тя.

Според фармацевти антибиотиците увреждат имунната система и съветват медикаментите да не се употребяват без предписание от лекар.