Свят

Как изглежда епицентърът на Ковид три години след началото на пандемията?

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

3 години по-късно предполагаемият първоначален епицентър на Ковид в Ухан остава затворен и тих, без хора. Скоро след като за първи път беше съобщено за мистериозния нов вирус през 2020, рибният пазар там беше затворен, а градът с 11 милиона жители - блокиран. Набързо построената болница за спешна помощ в Ухан напомня за тези времена. А в паметта на жителите на града травмата все още е прясна.

"Не беше лесно да се прави каквото и да било през последните няколко години. Всеки се сблъскваше с различни трудности в работата и живота“, казва местен гражданин.

"Разбира се, че се страхувахме. Тогава за първи път хората започнаха да се заразяват масово. Миналата година, а и през последните три никой не беше заразен. Новата година, разбира се, ще бъде по-добра. Сега вече не се страхуваме от вируса. Вече не носим този страх в сърцето си“, добавя жителка на Ухан.

Когато китайските власти решават да затварят пазара в Ухан, новият вирус вече се разпространява из Китай и неизбежно по света.

Шокиращите снимки от болниците в Ухан предвещаваха глобална здравна криза, невиждана от десетилетия, ако не и от векове.

Днес Ухан изглежда сравнително нормален. Но последиците от пандемията са очевидни - на фона на новото нарастване на броя на случаите в цялата страна се появява и тревогата, че не всичко е приключило.