Цвят

Горилите в Руанда показват признаци на възстановяване

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Сафари група, водена от опитни рейнджъри, си проправя път дълбоко в тропическите гори на Руанда, към спящ вулкан в планината Вирунга. Надяват се да открият един от най-застрашените животински видове в света – планинската горила. Маймуните са били забелязани по-рано от други рейнджъри.

Малко по-навътре попадат на цяло семейство – голям мъжки екзепляр със сребрист гръб и 6 женски. Те са оцелели въпреки заплахите от бракониери и конфликта в съседната страна – Демократична република Конго.

Но тези братовчеди на хората са били на прага на изчезването.

При преброяването от 2018 г регистрирахме 1063 планински горили. Но оттогава популацията ми постоянно расте. Полагаме много усилия за защитата и опазването им. Последното бракониерско посегателство срещу горила в Руанда е било през 2002 г. И е останало последно.

Пейшънс Дусабимана – горски рейнджър

През 2008 г в дивата природа е имало само 680 планински горили. Но оттогава са обърнали негативната тенденция благодарение на грижите, които полагат за тях рейнджърите в африканската страна. Патрулите за борба с бракониерите и премахването на капаните са помогнали на тези животни да процъфтяват. А това означава, че могат да се хранят необезпокоявано.

Сега е време за почивка, за общуване. Те имат биологичен часовник – по това време всички горили прекъсват заниманията си, за да усвоят всичко изядено от сутринта. Всички спират да ядат.

Пейшънс Дусабимана – горски рейнджър

Местообитанията на планинските горили покриват 792 квадратни километра в териториите на Руанда, Уганда и Конго.

И въпреки че бракониерството, военните конфликти и болестите, разпространявани сред хората, все още представляват сериозен риск, има лъч надежда, че тези величествени създания ще се запазят за поколения напред.