Цвят

Отвъд полярния кръг: Зоопарк в Лапландия е дом на уникални животни

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В снежните равнини на Лапландия е трудно да забележите определени животни.

Тези снежни сови се сливат с околната среда и понякога стряскат посетителите. С пълно зимно оперение тези птици са се пригодили отлично към мразовития климат. Видът не е застрашен, но е класифициран като „уязвим“ в Червения списък на Световния фонд за дивата природа, тъй като популацията му намалява.

В зоопарка Рануа звездата е полярната мечка Винъс. Но е трудно да бъде забелязана на открито, тъй като предпочита зимната дрямка.

Винъс е на около 19 години, женска, била е тук през по-голямата част от живота си. Много е популярна. Но по това време на годината се нуждае от голяма почивка. Тя няма потомство, но предпочита да прекарва много време в почивка.

Хейни Нийнимаки – директор на парка за диви животни Рануа

Много хора идват до тук, за да видят Винъс. Полярните мечки живеят предимно в Аляска, Канада, Гренландия, Норвегия и Русия, но не и във Финландия.

Рануа се намира на час път с кола на юг от Романиеми, столицата на Лапландия.

В парка живеят около 150 животни от 50 вида. Те привличат към 200 000 посетители годишно.

Вълците са изключително социални, те изграждат здрава връзка помежду си, което улеснява оцеляването им. В зоопарка има млада двойка с две малки на година и половина.

Условията тук са много различни. Нямат нищо общо с нормалните зоологически градини, които хората посещават. Температурите често стигат до минус 40 градуса, денят е много кратък през зимата. Имаме снежна покривка от порядъка на метър-метър и половина. Така че това са условията, с които се съобразяваме, когато правим клетките и загражденията за животните.

Хейни Нийнимаки – директор на парка за диви животни Рануа

Във Финландия са останали само 10 арктически лисици на свобода, като две от тях живеят в Рануа. Те имат гъста козина и заравят храната си в дупки и тунели, прокопани под земята. Популацията им намалява, тъй като арктическите лисици губят ареалите си за размножаване, изместени от по-голямата червена лисица.

Паркът Рануа може да се похвали и с няколко вида северни елени.