Свят

Борел предупреди за регионална ескалация на конфликта в Близкия изток

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Borell Ukraine AP Жозеп Борел – върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. Снимка: AP, архив.

Дипломат №1 на Европейския съюз смята, че смъртта на втория човек в йерархията на Хамас в Ливан може да ескалира конфликта в Близкия изток извън сегашните му граници. Жозеп Борел бе в Лисабон за участие в дипломатическо събитие и разговаря с португалския си колега Жоао Гомес Кравиньо. Испанецът визира едномесечната война между Израел и Ливан от 2006 г, в която силите на Тел Авив нанесоха тежки бомбардировки срещу Бейрут и южен Ливан.

Рискът това, което се случи през 2006 г, да се случи отново – открита война – за съжаление, е риск, който не е незначителен и това, което се случи във вторник – смъртта на един от лидерите на Хамас, е още един фактор, който може да ескалира конфликта.

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността

„Имам насрочено пътуване до Близкия изток, започвайки от Ливан, надявам се да се осъществи, защото е много важно да поддържаме връзка с ливанското правителство, правителството на Йордания, арабските страни, за да проучим пътища за решаване на конфликта между Израел и Палестина“, каза Борел.

Ливанското шиитско движение Хизбула и израелската армия си разменят обстрели през границата почти ежедневно, но има страхове, че това може да прерасне в нещо по-голямо като мащаб.

Засега израелски представители не са коментирали удара с дрон по офис на Хамас в Бейрут, при който загинаха общо петима високопоставени членове на движението, сред тях Салех Арури, заместник-председател на политическото бюро.

Борел не пропусна да спомене и европейското участие в мисията за защита на корабоплаването в Червено море.

Веднага след като възобновим дейността в Брюксел, ще представим на държавите членки на ЕС предложение за създаване на мисия, която може да допринесе за безопасността в Червено море.

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността

За израело-палестинския конфликт Борел беше категоричен, че решението трябва да бъде наложено отвън.

„Траен мир ще може да бъде постигнат само ако международната общност наистина вземе участие и наложи решение на двете воюващи страни, тъй като те самите не могат“, каза той.