Политика

Вътрешният министър: България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан

От Euronews България Euronews България
Kalin Stoyanov BGNES

Приемането на България в Шенген по въздух и вода е изключителна крачка напред за цялостна интеграция в ЕС, успех за българската държава и българското правителство. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред БНР. „Нямаме реална дата за сухопътните граници, но имаме ангажимента на Австрия, Румъния, ЕК и държавите, които ни подкрепят, разговорите да продължат“, допълни той.

През 2023 г. МВР свърши своята положителна работа по отношение на нелегалната миграция, каза министърът на вътрешните работи относно условия за влизането ни в Шенген.

По въпроса за връщането на мигранти у нас по европейските регламенти министърът заяви, че България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан.
Ангажиментът на страната ни касае задължения по Дъблинския регламент – отговорности на държавата по първо влизане в ЕС, уточни Калин Стоянов.

Той определи ситуацията на българо-турската граница през последните 4-5 месеца като изключително спокойна.

"България няма и не може да приеме лица, за които не е отговорна. Няма абсолютно никакво място за притеснение. Всичко е в рамките на обичайния прием за последните няколко години", увери той.
Борбата с пътния травматизъм е приоритет на правителството, декларира министърът на вътрешните работи. По думите му изпращаме 2023 г. със значително по-малък брой загинали на пътя.
За 6 месеца са отнети 180 автомобила и иззети около 1500. Мярката работи и изигра превантивна роля, подчерта Калин Стоянов.

"Оценката на всички министри ще бъде дадена от премиера и вицепремиера. Готов съм да довърша това, което съм започнал", обясни Стоянов, запитан за предстоящата ротация и състава на бъдещия кабинет.