Свят

Проф. Николай Милошев: В момента на всеки 20 минути в Япония се случва земетресение с магнитут над 3

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Трудно е да се каже колко са вторичните трусове в Япония след силното земетресение от 7,6 по Рихтер, което се случи в първия ден на новата година там. Това каза в ефира на „добро утро, Европа“ директорът на националния институт по геофизика, геодезия и география към бан чл.-кор. проф. дн Николай Милошев. Вторичните трусове обаче със сигурност са стотици, а на всеки 15-20 минути там се случва по едно земетресение, което хората усещат – такова с магнитут над 3 по Рихтер.

От чисто психологическа гледна точка това е много страшно, не бих искал да съм на мястото на хората там. Сеизмичното поведение в самия епицентър следва нормалния ход, постепенно се разрежда броят на земетресенията, намалява и тяхната сила, но те все още са в границата на трусовете, които се усещат.

Няма никакъв риск за нашата страна, защото това се случва на другия край на земята, успокои проф. Николай Милошев. Япония е най-сеизмично активното огнище на земята. До момента там жертвите са 30, представете си ако някъде по нашите ширини се случи такова земетресение – надали броят ще бъде толкова малък и това е нещо, от което трябва да се поучим, каза още той.

По исторически данни най-силното земетресение в България е 7,8 по Рихтер и е от началото на миналия век. То е нанесло огромни поражения, посочи още проф. Милошев.

Целия разговор вижте във видеото.