Свят

След труса в Япония: Издирването на оцелели продължава, но и жертвите нарастват (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Спасителните служби в Япония продължават да търсят оцелели под отломките след земетресението. Броят на жертвите обаче нараства и към момента те са близо 50.

Трусът разтърси полуостров Ното в префектура Ишикава. Десетки хиляди домакинства останаха без ток, а близо 100 хил. души временно бяха евакуирани от домовете си в първите часове на новата година.

Премиерът Фумио Кишида обяви, че операциите в най-засегнатите райони са затруднени заради щетите по пътищата.

Получих данни за потвърдени големи щети, включително много човешки жертви, срутени сгради и пожари.

Фумио Кишида, министър-председател на Япония

Земетресението със сила 7,6 по Рихтер доведе до разрушени сгради, десетки пожари и предупреждения за цунами не само в Япония, но и в Северна и Южна Корея, както и в Русия. Вълнението на Японско море постепенно отслабва.

Предупреждението за цунами беше отменено в 10:00 ч. сутринта и работим сериозно, за да осигурим транспортиране по морски маршрути.

Фумио Кишида, министър-председател на Япония

Хората в Ишикава си спомнят за първите минути след труса.

Със съпруга ми бяхме в хола, когато земетресението започна. Опитахме се да седнем, но тогава всичко започна да се тресе силно. Опитвахме да задържим някои неща, за да не паднат на земята, но трусът продължаваше. Седяхме и чакахме да се успокои.

Мики Кобаяши, жител на префектура Ишикава

Според американската топографска служба за 24 часа са регистрирани най-малко 35 афтършокове с магнитуд над 2,5 по Рихтер около епицентъра. Лидерите на няколко страни, сред които Великобритания и Съединените щати, изразиха готовност да помогнат на Япония след тежкия трус.