Свят

Годишна равносметка - американците отправят поглед към Новата година

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Много хора по света използват последните дни от отиващата си година за равносметки, но и за поемане на нови обещания. Тъй като 2024 г е високосна и има 366 дни, се смята, че тя е подходяща за постигане на изплъзващи се цели или прекалено смели желания.

Например пробягване на маратон, сключване на мир със стари врагове, надлъгване с кантара или научаване на нов език. А защо не регистрация и гласуване на изборите. Последното се отнася, разбира се, за американците, които в края на 2024 г. ще избират президент.

 

Обичайните неща – отслабване, по-малко пиене, повече спортуване. Когато правиш някое от тези неща в определен ден, чувстваш отговорност и трябва да го изпълниш. Но ако се опитваш да живееш по този начин всеки ден и си даваш почивка от време на време, тогава нещата се нареждат от само себе си.

Тим Уилямс – жител на Сиракюз

Психолози твърдят, че не трябва да се обременяваме с непосилни задачи, а да изпитваме удоволствие от изпълнението на по-малки цели.

 

Едно от нещата, които правят новогодишните обещания толкова зареждащи, е, че можем да започнем наново, да загърбим очакванията и неизпълнените цели и да си поставим нови. Целите трябва да бъдат разглеждани като инструмент за личностно израстване.

Омид Фотухи – социален психолог

В Ню Йорк, както и в повечето големи градове в САЩ всичко е готово за посрещането на Новата година.

На Таймс Скуеър стотици хиляди хора ще отброят последните секунди на 2023-а и при настъпването на 12-я час ще озвучат с виковете си падането на прочутата кристална топка.