Свят

Най-големите градове по света затягат мерките в празничната нощ

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Едни от най-космополитните градове в света се подготвят да посрещнат новата година. В Лондон празненствата включват 12 хил. фойерверки с общо тегло около пет тона. Подготовката обаче започва още през август с избора на музиката.

 

Това е ключът към цялото шоу. Това е неговият гръбнак. Музиката дава информация за хореографията на фойерверките, вида, темпото, силата на звука и интензивността.

Дарил Флеминг, директор на Titanium Fireworks

Организаторите казват, че най-тежката част от подготовката е свързана с "Окото на Лондон", където фойерверките се поставят в последния момент.

 

Започваме към 18:00 ч. Обичайно не приключваме по-рано от 22:00 ч., когато остават буквално два часа до Нова година.

Дарил Флеминг, директор на Titanium Fireworks

В Новогодишната нощ в центъра на Лондон са организирани редица събития, а за реда ще следят хиляди полицаи. Някои линии на градския транспорт ще работят през цялата нощ.

В Париж на фокус по време на празненствата са предстоящите Олимпийски игри в града. Във френската столица също затягат мерките и са мобилизирали 90 хил. полицаи и 5000 военни. При необходимост за първи път органите на реда ще могат да използват и дронове. Франция повиши нивото на терористична заплаха заради убийството на учител дни след началото на войната в Близкия изток.

Кметът на Ню Йорк съобщи, че няма данни за непосредствени заплахи, но властите ще бъдат нащрек. По-рано в свой анализ американските служби предупредиха, че конфликтът между Израел и Хамас "е създал среда с повишена заплаха."

 

Знаем как да действаме при събития от такъв мащаб. Имаме и големи събития, които се случват едновременно в града. Със сътрудничеството на всички агенции и организации действаме правилно през цялото време.

Ерик Адамс, кмет на Ню Йорк Сити

Очаква се и тази година около 1 млн. души да се отправят към "Таймс Скуеър", където да отброят последните секунди от 2023 година.