Европа

Обилни валежи причиниха наводнения в много държави в Европа, следващите дни остават критични

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Обилни валежи причиниха наводнения в много европейския държави. Придошлите води на река Рейн създадоха проблеми в редица области в Германия и Нидерландия. В източния нидерландски град Девентер местните жители следят отблизо покачването на водите на река Ийсел. Служителите на службата за извънредни ситуации натрупаха чували с пясък покрай градските стени и затвориха пътищата, за да се подготвят за прииждащата към града вода.

Съюзът на водоснабдителните дружества обаче заяви, че дъждовете намаляват и се очаква Девентер да избегне наводнението. Няколко равнини в източната част на страната останаха под вода, тъй като през последните дни реките придойдоха и предизвикаха локални наводнения. 

Мисля, че сме добре подготвени. Разбира се, има много дъждовна вода. Но мисля, че всичко ще бъде наред. Ние можем да се справим с това.

Николай Шолтенс, жител на Девентер

Прогнозите за останалата част на Европа обаче не са оптимистични. Според синоптиците следващите няколко дни ще останат критични. Междувременно река Дунав преля край унгарската столица Будапеща. Според статистиката нивата на реката са били толкова високи за последно през 2013 г. Наводнени са ниските места край брега. Според местните власти няма пряка опасност за населението. Обилни валежи и опасност от наводнения има и в Литва. Няма данни обаче за жертви и ранени.