Цвят

Как къс хартия променя живота на световноизвестния български дизайнер Иван Донев

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Една бележка с адрес на престижна модна академия в Италия променя живота на дизайнера Иван Донев. Той не е често в България, защото работното му място са световните подиуми. 

Тази бележка Донев получава след стаж в Париж, получил я е от възрастна дама, която впоследствие се оказва, че е една от главните шивачки на ателието, в което Иван Донев работи по това време.

По време на ревю закърпих скъсана рокля без да бъда дизайнер или шивач по това време и тя видя тази моя постъпка. Попита ме как така мога да правя това, а аз ѝ разказах, че в България ние се учим да шием в училище. Преди да си тръгна за България, тя ми даде един плик и ми заръча да го отворя по време на полета.

Вътре в плика Иван Донев намира картичка, на която пише „От твоите ръце се ражда изкуство и ти трябва да показваш своето изкуство на хората по света“. Дамата споменала на дизайнера и училището, в което трябва да отиде и му казала, че преди да бъде добър дизайнер, трябва да бъде добър шивач. Няколко години по-късно Иван Донев отива в тази академия в Рим, която е най-старата академия за висша мода в Италия.

Целия разговор вижте във видеото.