Цвят

Да бъдеш дизайнер на чанти, вдъхновен от книгите

От Саня Петкова Саня Петкова Репортер

"Малкият принц", "Закуска в Тифани", " Ана Каренина" - това са част от книгите, които вдъхновяват 28-годишната Жаклин Рангелова да създава чанти по модерен и разчупен начин. Как страстта към четенето и модата създават една бизнес идея, която цели да запали младите към литературата - вижте.

 

„С книжка под ръка никога не си самотен.“ Жаклин Рангелова е творец по душа, който провокира към четенето чрез модата. Изработва чанти, върху които има цитати от книги.

„Вдъхнових се от подобни брандове в чужбина и ми хрумна. Обичам много книгите, много обичам като излезна някъде да си нося книжка, дава ми едно успокоение“, споделя тя.

Идеята на Жаки се появява отдавна, но тогава не се чувства уверена да я представи пред публика. Миналата година се престрашава и създава своя фирма.

 

Няколко книги ме мотивираха, отново книги. Едната беше биографията на Шанел, на Диор, Джими Чу, и просто имаше много книги, които ме мотивираха да пробвам, какво губя.

Жаклин Рангелова

Изработката на чантите става за около два месеца и по-голямата част от процеса се прави ръчно от Жаки.

„Аз трябва да избера цветовете, които трябва да имат нюха или усещането на книгата. Да избера цитат който с едно изречение да преразкаже книгата, така че наистина да допринесе за усещането“, разказва дизайнерката.

Първата чанта, която Жаклин създава, е с цитати от романа на Толстой „Ана Каренина“. Идеята ѝ била да създаде  контраст между старите и новите традиции.

 

Може да научиш много от книгите, не трябва да ги загърбваме и забравяме. Моята лична цел е някой да хареса чантата и от тази чанта може би ще прочете книгата.

Жаклин Рангелова

Това не е просто начин за изкарване на допълнителен доход, защото Жаки има и кауза, която е насочена най-вече към децата и желанието да разпали страстта им към четенето.

„Ще пусна детски чанти с подарък от мен детски книжки, защото за мен е по-важно социалната цел, и ако мога да влюбя децата в книгите, така както аз съм се влюбила ще е супер“, разкрива Жаклин.

Книгите разпалват въображението на всеки, който се потапя между редовете. А творчеството на Жаки ни позволява да не забравяме красотата на думите.

За Euronews Bulgaria Саня Петкова.