Euronews Сега

Още военна помощ от САЩ за Украйна

От Георги Колев Георги Колев Редактор

САЩ отпускат още военна помощ за Украйна. Тя бе обявена от министъра на отбраната Лойд Остин след виртуална среща на 50 партньори и съюзници. Пакетът ще съдържа 4 системи за залпов огън, управляеми ракети за тях, снаряди и други боеприпаси.
САЩ и съюзниците им ще предоставят повече ракетни системи, боеприпаси и друга военна помощ на Украйна, докато американски военни представители обявиха, че битката за ефективно противопоставяне на руската офанзива в Източна Украйна ще продължи още дълго време.
Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че предстои "усилена работа" за ангажирането с необходимата военна помощ на всички съюзници и партньори.

 

Съединените щати ще продължат да настояват и да оглавяват усилията за оказване на помощ. Виждате това в следващия пакет с военна помощ – оръжия и оборудване. Това ще бъде 16-ят пакет с военна помощ. Той ще включва 4 или повече усъвършенствани артилерийски системи HIMARS от общо 16. Украинците се възползваха отлично от техните възможности и това се усети на бойното поле.

Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ

Освен системите за залпов огън и ракети с висока точност за тях, Украйна ще получи и допълнителни артилерийски снаряди и боеприпаси.

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете наамериканската армия ген. Марк Мили не очаква позиционната война на изтощение в Донбас да приключи скоро. Ако не се осъществи пробив от някоя от страните, което е малко вероятно в близките седмици и месеци, войната на изтощение ще продължи още неопределено време, каза Мили. 

Помощта идва, докато руските сили се опитват да затвърдят позициите си в Донецка и Луганска област, като същевременно разширяват атаките си в други райони на Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че страната му е "разширила своята специална военна операция" от Донбас към Херсонска и Запорожка област и други превзети територии.