Свят

Китай се изправя пред решаващи изпитания в амбицията си да детронира САЩ като световния хегемон

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Xi Jinping China Kitay AP Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: AP, архив

2024 г. ше бъде ключова за това дали Китай ;е кязее се изправя пред решаващи предизвикателства през 2024 г.

Перспективите пред Китай за 2024 г изглеждат несигурни. Отминаващата година започна без блокиране на социалния живот заради коронавируса и завърши без особени надежди за стабилно възстановяване на втората по големина икономика в света.

Войните в Газа и Украйна също обтегнаха отношенията на Пекин със Запада. Срещата на Си Дзинпин и Джо Байдън даде начало на постепенно разведряване на отношенията между двете световни сили, но и акцентира на рязкото разделение между тях по редица въпроси.

За да се противопостави на доминирания от САЩ световен ред, Китай прокара алтернативни визии за глобална сигурност и развитие, които зависят частично и от възстановяването на собствената икономика.

Годината започна с оптимистична нотка, а сега в края на годината, хората се притесняват все повече какво ще им донесе следващата година. През юли китайското ръководство осъзна, че икономиката изпитва по-сериозни проблеми, отколкото то очакваше. Така започнаха да се наливат повече пари в икономиката. Но мерките се смятаха за временни.

Ван Ксянуей – експерт по Китай

Свързаните с пандемията от COVID-19 ограничения приключиха, но Китай все още е изправен пред дългосрочни фундаментални предизвикателства: намаляваща раждаемост, застаряващо население, забавяне на икономиката.

Индия изпревари Китай като най-многолюдна страна в света през април, а съперничеството със САЩ в сферата на технологиите се засили.

От перспективата на бъдещето как светът ще се справи с Китай като нарастваща сила, докато страната търси начин да се интегрира със света, това ще бъде двупосочен тест – както за мъдростта на китайските лидери, така и за мъдростта на западните лидери.

Ши Шуси – анализатор

Все пак срещата между Си Дзинпин и Джо Байдън през ноември в Сан Франциско в рамките на срещата на АТИС даде шанс на диалога въпреки различията.

Но сблъсъците между китайски и филипински кораби в Южнокитайско море предизвикаха сериозно напрежение, което дори може да въвлече САШ в конфликт с непредвидими последици.

Анализатори смятат, че правителството ще постигне целта си за растеж на БВП от 5% тази година, но очакват забавяне през 2024-а.