Свят

Журналист в Пекин: Срещата между Байдън и Си е преломен момент в отношенията между САЩ и Китай

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„САЩ и Китай са на различни позиции по много въпроси, но китайската гледна точка е, че въпреки различията, двете най-големи сили в света трябва да си говорят. Срещата беше кулминация на опитите да се възстанови нормалният политически диалог между Китай и САЩ, който беше прекъснат през последната повече от една година. Желание за това показаха и двете страни.“

Това коментира за Euronews Bulgaria журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев.

Според китайските коментатори срещата ще помогне за старт на процес по възстановяване на доверието. От друга страна ще демонстрира, че стабилността на отношенията със САЩ имат ключово значение за целия Азиатско-Тихоокеански регион и за света.

Различията остават, но двете страни излязоха с общи инициативи, което говори за затопляне на позициите.

Тодор Радев, журналист от Китайската медийна група

Радев посочи, че сред важните резултати от срещата е съгласието за възобновяване на комуникацията между армиите на двете страни, която бе прекратена едностранно от Китай след посещението в Тайван на бившия председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Вашингтон и Пекин се договориха още да създадат и работна група срещу наркотрафика.

„Тук САЩ се опитват да ангажират китайската държава с мерки за износа на химикали за производството на фентанил, с чиято употреба в Щатите имат сериозни проблеми и въпросът не може да бъде решен ефективно без съдействието на Пекин“, обясни журналистът.

В Китай се отразява изключително обстойно срещата между Си Дзинпин и Джо Байдън“, отбеляза той.


Целия разговор вижте във видеото.