Политика

Общините влизат в 2024 г. с оптимизъм, че ако имат готови проекти, държавата ще отпусне финансиране

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Общините влизат в още един пореден мандат, който ще бъде изпълнен с предизвикателства и много неизвестности, които ги очакват в следващите четири години. Затова стабилното финансово състояние и наличието на достатъчно ресурс за покриване на нормалните дейности на общините е ключово важен за нас.“

Това заяви в предаването PrimeTime по Euronews Bulgaria Силвия Георгиева – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

„Влизаме през 2024 г. с очакването, че държавният бюджет ще ни представи достатъчно средства, както за да покриване ежедневните дейности като функциониране на училища, детски градини, улично осветление и сметопочистване и достатъчно ресурс за инвестиции и развитие“, посочи тя.

По нейните думи, в държавния бюджет за 2024 г. е предвиден изключително иновативен инструмент за финансиране на инвестиционните проекти на общините.

„На практика общините през 2024 г. ще имат достъп до 2 млрд. лв. за реализация на конкретни свои инвестиционни намерения. Това се случва за първи път“, подчерта Георгиева.

За първи път държавата показва поименно своите, и на общините, капиталови проекти, като приложение към държавния бюджет. Така нещата изглеждат доста по-прозрачно.

Силвия Георгиева – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините

„Влизаме през 2024 г. с умерен оптимизъм и яснота, че стига да бъдем активни и да имаме готови проекти с разрешение за строеж, държавата е готова да ни предостави сериозен финансов ресурс“, отбеляза Георгиева.

„Данъчни оценки на имотите не са актуализирани от 20 години, а оттогава досега социално-икономическата обстановка у нас и по света се е променила значително“, коментира още тя.

 

Целия разговор вижте във видеото.