Икономика

В някои региони минималната работна заплата ще е 70% от средната, смята експерт

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Скокът в минималната работна заплата не е необичаен, защото ние се намираме в ситуация с висока инфлация, както и доходи, които растат по-бързо в сравнение с едни по-спокойни икономически времена. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime Йордан Димитров от Балканския институт по социална политика.

Доколкото инфлацията в България не е малка, а средната работна заплата беше увеличена, то този ръст на минималната работна заплата не е нещо, което би трябвало толкова силно да застрашава цялата икономическа среда, обясни Димитров.

Друг е въпросът, че обвързването на минималната заплата само със средната не взема предвид много други фактори. Дебатът обаче винаги до този момент се е плъзгал по повърхността и е бил политически. От една страна минималната работна заплата е доста различна в различните региони на страната, а нейното уеднаквяване ще доведе до това в някои области тя да е 70% от средната.

Трябва да вземем предвид и това, че средната заплата, която се изчислява е брутна, което означава, че в нея са включени и много други добавки като премии, допълнително стимулиране, извънреден труд и т.н., обясни още експертът.