Свят

Сидни включи изкуствен интелект в празничната си програма за Нова година

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

В първите минути от новата година традиционно милиони хора от целия свят поглеждат към зрелищната заря на пристанището в Сидни. Този път темата на събитието е "Една нощ, много начини да празнуваш", а един от акцентите е коренното население на Австралия.

В навечерието на Новата година - Сидни винаги е свързан с новото начало.

Стивън Гилби, Sydney Major Events

Според организаторите десетки хиляди фойерверки ще озаряват небето в продължение на повече от 10 минути, а кабели с дължина 11 километра свързват системата за изстрелването им. 

Част от тях ще бъдат разположени на моста на пристанището, други - на покриви в града, а трети - около операта, която стана на 50 години. В чест на това събитие за първи път ще бъдат прожектирани анимации, създадени от изкуствен интелект, които ще се движат в синхрон с музиката. Празничната програма започва малко след 19:00 ч.

Шоуто в 21:00 ч. е много важно за нас. Това е момент, в който можем да почетем културата на аборигените и островитяните от Торесовия проток с помощта на шоуто.

Стивън Гилби, Sydney Major Events

Австралийците се надяват, че 2024 година ще бъде по-добра от отиващата си 2023-та.

 

Мисля, че не става по-добре, защото има много конфликти и проблеми между хората, но се надявам да бъде по-добре през 2024 година. Не знам дали ще се случи, но се надявам държавите и хората, които ги ръководят, да се разберат.

Шарлот, местна жителка

Надявам се през 2024 г. да няма войни и всички да живеят в мир и хармония. Всички да се подкрепят.

Бишал, местен жител

В новогодишната програма на Сидни е включен и визуален спектакъл на лодките в пристанището.