Политика

ДБ готови да подкрепят кабинет с мандат на БСП (обновена)

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Край на първия кръг на преговори за нов кабинет след връчването на третия мандат. 

Точно в 14:00 ч. в сградата на Народното събрание стартираха разговорите с парламентарната група на „Демократична България“. След края им от ДБ изразиха готовност да подкрепят евентуално ново правителство. 

"И пред вас декларираме готовност да съставим редовно правителство и парламент, който да работи", заяви в началото лидерът на БСП Корнелия Нинова и обясни на представителите на ДБ как са протекли преговорите с останалите партии до момента. 


Благодарим за тази покана и за това, че сте се нагърбили със сложната задача в този труден за страната момент да намерите формула, около която можем да съставим правителство с третия мандат. Изказвам удовлетворение от вашия подход.

Лидерът на ДБ Христо Иванов

"Разглеждаме третия мандат като технически, конструктивен и колективен мандат. Радваме се, че стъпваме върху програмата, която изработихме заедно. И ще се включим по-активно в процеса, когато вече има излъчена кандидатура от страна на "Продължаваме Промяната". Но нека сега да обсъдим и как изглеждат процесите до този момент", посочи още Иванов. 

"Предизвикателствата и кризите, пред които е изправена България, са много по-силни от различията, които имаме. Затова сме на тази среща и на тази маса, подхождаме конструктивно и отговорно да бъде създадено управление, защото рискът България да остане в зимните месеци без парламент е голям. А този риск дава само възможност за политическа дестабилизация, която обслужва плана на Борисов за реставрация и ние няма да го допуснем", посочи от своя страна съпредседателят на „Демократична България" Атанас Атанасов.

От "Продължаваме промяната" са доволни, че е започнало изпълнението на условието им за приемането на антикорупционния закон.

Доскорошните партньори от ПП и ИТН са готови да положат усилия, за да преодолеят различията помежду си. 

Според Андрей Гюров от ПП това е добър знак за стартиране на преговорите. Направили сме нашите бележки и опасения отбивано антикорупционния закон, подкрепихме го вчера но се нуждае от промяна, дали ще е Рашков или не е въпрос на предложения, каза Ива Митева от ИТН. Смятаме, че всеки трябва да си е научил урока, всеки трябва да внимава в обидните думи, каза Митева.

Социалистите ще се срещнат и с депутатите, които се отцепиха от ИТН.

Ако и социалистите не успеят да съставят правителство, президентът ще разпусне народното събрание, ще назначи служебно правителство и ще обяви дата за провеждането на предсрочни избори.