Цвят

Китайска дестилерия създава нов вид уиски

От Euronews България Euronews България

В тази дестилерия за уиски в китайската провинция Съчуан, се създава ново уиски, което се смята, че ще постави Китай на картата на производителите на напитката. В дестилерията, разположена в планината Емей, се произвежда Дъ Шуан. То представлява чисто малцово уиски, което бе пуснато на пазара на 12 декември. Tо претендира, че съчетава традиционни техники за производство на уиски с някои китайски характеристики.

Що се отнася до съставките, ние избрахме висококачествен ечемик, отглеждан в Китай, който да използваме като малц за производството на нашето чисто малцово уиски. Използваме и качествена минерална вода. Междувременно разработихме и наша собствена уникална единична дъбова бъчва.

Ян Тао, майстор дестилатор, дестилерия за малцово уиски The Chuan

Към октомври 2023 г. в континентален Китай има повече от 30 дестилерии за уиски. Въпреки че китайският пазар на спиртни напитки отдавна е доминиран от традиционния китайски зърнен алкохол байджиу, уискито се е превърнало в силен конкурент. Според анализ на пазара на напитки, потреблението на уиски в Китай е нараснало с 10% за последните 5 години.

Когато икономическите ви възможности достигнат определено ниво, започвате да търсите собствената си индивидуалност. Уискито отговаря точно на потребителските нагласи на тези хора. А качеството му е много по-различно от това на другите алкохолни напитки.

Реймънд Лий, основател на Single Malt Club China

Според проучване повече от половината потребители на уиски в страната са на възраст между 18 и 29 години. За тези, които искат да опитат The Chuan, то се предлага в Китай на цена от около 124 щатски долара.