Цвят

Бутилка от най-скъпото уиски в света е пусната за продан

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Какво ли е да опиташ уиски, което струва милиони? Това е бутилка от The Macallan Adami 1926. Тя една от 40-те бутилки уиски, пуснати на пазара през 1986 г. Отлежавали 60 години в бъчви от шери. Бутилките не са били продавани на пазара, а собственици са им станали най-добрите клиенти на марката. Сега обаче и вие можете да се сдобиете с това алкохолно бижу, тъй като една неотворена бутилка е обявена на търг от аукционна къща Sotheby's.

Това е Macallan 1926 г., по-специално изданието Valerio Adami, с етикет, проектиран от италианския художник Валерио Адами. Това е една от най-старите реколти, пускани някога от Macallan.

Джони Фаул, глобален ръководител на отдела за уиски в Sotheby's:

През 2019 г. една от 40-те бутилки е продадена за милион и деветстотин хиляди долара, с което е подобрен рекордът на търг за "всяка бутилка вино или спиртна напитка". Но какво прави това уиски течно злато?

Това е нещо, свързано със смесицата между качеството, цвета на течността, реколта, която е отпреди Втората световна война, и възрастта му - 60 години. Така че шест десетилетия отлежаване през 1986 г., когато това вино е пуснато на пазара, са били доста нечувани.

Джонни Фаул, глобален ръководител на отдел "Уиски" в Sotheby's

Според експерти е невъзможно да се разбере какъв е вкусът на уискито, но купувачите могат да очакват подписа на марката. Стойността му се оценява на между 750 000 и милион и двеста хиляди паунда.