Европа

Италианският премиер Марио Драги подаде оставка

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Италианският премиер Марио Драги подаде оставка.

Това се случи след като ключови съюзници от коалицията бойкотираха вота на доверие.
Драги подаде оставката си на президента Серджо Матарела по време на сутрешна среща в двореца "Киринале".

От канцеларията на Матарела съобщиха, че президентът е "взел под внимание" оставката и е поискал правителството на Драги да остане служебно.

Кабинетът на Драги се разпадна, след като членовете на неговата нелека коалиция от десни, леви и популисти отхвърлиха призива му да се обединят отново, за да довършат естествения мандат на законодателния орган и да осигурят изпълнението на финансираната от Европейския съюз програма за възстановяване от пандемията.
Оставката означава, че избирателите отново ще отидат до урните за нови парламентарни избори – вторите за последните четири години – които вероятно ще се проведат в края на септември или началото на октомври.
Лигата на Матео Салвини, "Форца Италия" на Силвио Берлускони и Движение "Пет звезди" (M5S) на Джузепе Конте решиха да се въздържат при гласуването на доверие в Сената в сряда вечерта.

Драги спечели вота на доверие с 95 на 38 гласа, но въздържането на партньорите му означава край на пакта за национално единство, сключен през февруари 2021 г., когато Драги встъпи в длъжност.

Матарела вече отхвърли оставката на 74-годишния президент на 14 юли, след като движението „Пет звезди“ се въздържа при гласуването на нов пакет за стимулиране на икономиката.

Въпреки това президентът Матарела призова Драги да свика отново партиите в парламента - и да се опита да събере необходимата подкрепа, за да остане на поста си.

 

Премиерът Драги: популярният неполитик

В контраст с много предишни политически кризи в Рим много италианци молят Драги да остане. Онлайн петиция, наречена "Драги, остани", инициирана от бившия италиански премиер Матео Ренци, събра над 100 000 подписа до понеделник вечерта.

Стотици граждани и политически лидери също се включиха в митинги в подкрепа на Драги в Рим, Милано и други градове.

Около 1000 кметове от съперничещи си политически партии дори подписаха отворено писмо до Драги, в което го призовават да остане.

Различни лобита, включително група лекари, също отправиха молби "моля, останете", тъй като се притесняват от евентуална липса на редовно правителство на фона на нарастващите инфекции с коронавирус.

В сряда Драги заяви, че народната подкрепа за неговото правителство е "безпрецедентна и невъзможна за пренебрегване".

Бившият председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че е лично развълнуван от спонтанните призиви на обикновените италиански медицински работници, които той определи като "герои на пандемията".