Общество

Украйна празнува за първи път Коледа на 25 декември, защото е независима и суверенна страна, смята украинка, която живее у нас

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Тази година Украйна посрещна официално Коледа на 25 декември за първи път. Усещането е по-различно, но по-голямата част от хората в Украйна приемат тази промяна с радост, защото истинската дата за отбелязване на Рождество е именно 25 декември. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Олга Конова, украинка, която живее в България от повече от 25 години. Въпреки това обаче тя милее за родината си и изпраща горещи молитви за цялото население на Украйна.

Според нея промяната показва това, че Украйна е независима и суверенна държава. Тя сподели, че е чувала от по-възрастни хора, че в миналото страната ѝ е посрещала Бъдни вечер на 24 декември, а Коледа – на 25 декември и според нея сега се връщат старите украински традиции.

Има много общи неща в традициите, които се спазват в България и в Украйна, има обаче и различия. В Украйна, какво и тук, на празника се събира цялото семейство, приготвят се постни ястия.

Едно от традиционните постни ястия, които се сервират в Украйна на Бъдни вечер е кутя – ястие, което се приготвя от жито, овкусено с ядки и мед. Тя обясни, че традицията на това блюдо с жито идва от една страна, защото страната е смятана за житницата на Европа, а от друга страна – има вярване, че душите на починалите близки идват за вечеря. Много от семействата поставят прибори на празните места на масата, сподели още тя.

Тази година на празничната маса на Олга Конова ще остане и празното място на братовчед ѝ, който е загинал в първите дни на войната в опит да преговаря с руската страна.

Целия разговор вижте във видеото.