Икономика

Кредитен консултант: Имаме рекорд с 56 бързи кредита на един човек

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Да се покриват разходи по празниците с бърз кредит не е добра идея, тъй като това води до проблеми след празниците. Януари винаги е по-тежък месец от финансова гледна точка.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria кредитният специалист Тихомир Тошев.

Това са най-скъпите кредити и има опасност през февруари да изпитаме затруднение с обслужването им. Последните 6 месеца имаме сериозен проблем с бързите кредити. Все по-често хората изпадат в невъзможност да ги обслужват, теглят втори, за да погасяват първия, после трети, четвърти. Имаме рекорд от миналия месец, в който клиент беше изтеглил 56 бързи кредита. По-добре е да вземем заем от роднина, отколкото бърз кредит.

Друг голям проблем е, че като цяло търсенето на бързите кредити намаля и фирмите започнаха да предлагат все по-големи суми. Оскъпяването става жестоко. Ако вземете 3000 лв. за 3 г. ще върнете около 9000 лв.

Депозитите на българите вече са 77 млрд., което позволява на банките да дават кредити с ниска лихва. Най-вероятно ще завършим годината с около 2% спад в броя на изтеглените ипотечни кредити. Техният размер обаче е по-голям, тъй като имотите са по-скъпи. Очаквам още едно повишение по лихвите на ипотеките, но то няма да е сериозно. После през годината ще има още едно. Клиентите, които теглят ипотечни кредити ще са по-внимателни. Заради скъпите имоти, средният размер на ипотечните кредити скочи на 200 000 лв.

Златното правило е не повече от 30% от доходите ни да отиват за покриване на всички кредити.

Вижте цялото интервю във видеото.