Общество

Дом, пълен с топлина: Историята на Нели Лишева от Павликени

От Euronews България Euronews България

Вдовица с три деца във Велико Търново посреща празниците сред любов и топлина. С тях я даряват синът ѝ, осиновената ѝ дъщеря и малката Радостина, за която семейството е приемно. Нели Лишева от Павликени смята приемната грижа за мисия. Вижте историята ѝ в следващия репортаж.

 

Нели Лишева е майка на три деца. След първородния си син, осиновява момиченце, а преди 6 години избира да стане и приемен родител. Така, отваря сърцето си за Радостина, която влиза в дома ѝ, преди да е навършила 2 години.

„Ние имаме едно биологично, едно осиновено и едно приемно дете. Осиновеното не искаше да е само и така дойде идеята за приемно семейство...понеже баткото е много голям..да си има дружка и да помогнем на дете. Баткото е преподавател в университет в Търново, каката учи „Изобразително изкуство“. Слава на Бога, всичките ни деца са прекрасни“, споделя майката.

Наскоро Нели загубила съпруга си и в момента за 7-годишната Радост се грижат майка ѝ и баба ѝ.

Нели Лишева смята за мисия приемната грижа. Казва, че не винаги обществото разбира приемното родителство.

„Обществото ни не е достатъчно толерантно понякога. Тук срещаме подкрепа и от общината, и от социалните работници, работим в синхрон, особено социалните работници са 24 часа на разположение“, споделя приемната майка.

В община Павликени 20 приемни семейства отглеждат 30 деца.

 

Вижте повече във видеото.