Общество

Българската Коледа: 9-годишната Виктория се бори с детска церебрална парализа

От Euronews България Euronews България

“Така много добре, сега и главичката. Целта ни е да преодолеем спастичността постепенно и да запазим подвижността на ставите, но децата бързо се изморяват.” Думите са на рехабилитатора на 9-годишната Виктория от Враца. 

“И от 9 години сме с диагнозата Детска церебрална парализа - тежка квадрипареза. При нас са засегнати и четирите крайника, ръчички и крачета. Причината е спонтанното раждане в осмия месец и незрелостта на нервната система”, разказва майката на Виктория – Петя Цолова.

Първите съмнения, че Вики не се развива добре се появили, преди навършването на 1 година. “Водили сме я на специалисти, но още не беше категорично сложена диагнозата ДЦП. Това, което ние забелязахме като изоставане при Виктория беше, че не можеше да държи главата си и седеж. Примерно дечица на 5-6-месечна възраст започват самостоятелно да се опитват да седят, докато при нас беше абсурдно, дори и до ден днешен. Няма самостоятелен седеж. За да може да седи трябва да е в специализиран стол или количка и някой да я придържа, защото тя сама няма как да го направи”, допълва Петя.

Майката разбрала, че това ще бъде една непрекъсната борба за оцеляването за нейната дъщеря. “Но не бива да се притесняваме от това, защото както името й Виктория - победител и ние се борим всеки ден за една победа и накрая да имаме един добър резултат. Започнало набавяне на скъпоструващи специализирана количка, ортопедични обувки и всичко необходимо за нейното добро развитие”, казва жената.

А основното лечение на Вики е рехабилитацията с различни специалисти. Всеки ден тя посещава Дневния център във Враца за подкрепа на деца и пълнолетни с тежки и множествени увреждания.

“Вики посещава центъра от края на 2020 г. При нас ползва рехабилитатор, трудотерапевт, психолог, логопед, чувства се спокойна, щастлива,  имаме си взаимно доверие и работим заедно в една насока, казва медицинска сестра в Дневния център. Но заради тежката форма на заболяването има нужда от още процедури. И тук на помощ идва Българската Коледа. Всеки дарен лев за благотворителната кампания помага на Вики вече четвърта година да посещава всеки месец санаториум, където получава допълнителна рехабилитация. “Благодарим на всички дарители на Българската Коледа, затова, че са съпричастни с нас. Чудесата са за тези, които вярват в тях, вярвайте и всичко е възможно. Чудесата се дължат най-вече на добрата воля и проявената съпричастност на хиляди добри българи”, казва майката Петя.