Европа

След атаката в Прага: Задържаха и мъж в Словакия, който заплашил с нападение

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Полицията в Словакия арестува мъж, който заплашил да извърши атака, подобна на тази в чешката столица. 64-годишен от град Жилина се обадил на спешните служби, за да каже, че иска да се сдобие с пистолет и да направи - цитирам - "това, което се случи в Прага". Заради действията си мъжът може да влезе в затвора за до две години.

В Чехия друг мъж беше задържан, след като заплашил да убие членовете на семейството на нападателя от Карловия университет. От полицията са открили законно притежавано оръжие в дома му.

Този уикенд се стигна и до евакуация на летището в Прага след сигнал за пет бомби на един от терминалите. А след края на обявения ден на траур - хората в града все още не са се съвзели от масовата стрелба.

В момента на стрелбата бях в метрото, избутаха ни обратно вътре и нямах представа какво се случва. Когато се върнах вкъщи, разбрах какво се е случило. Въпреки че все още съм в гимназията, жертвите са почти на моите години.

Симона Куклова, местна жителка

И днес десетки хора запалиха свещи в памет на 14-те жертви на Давид Козак, който се оказа свързан с още убийства от последните седмици, включително това на собствения си баща.