Политика

Петков пита ДАНС Христо Ковачки ли е собственикът на ТЕЦ „Брикел“

От Euronews България Euronews България

Има риск държавата да губи по 50 млн. лв. приходи на година заради "Капитан Андреево". 

Така премиерът в оставка Кирил Петков коментира решението на Върховния административен съд в полза на "Евролаб" след днешното правителствено заседание.

Той съобщи още, че държавата създава и служба за спешна медицинска помощ по въздух. Стана ясно и че кабинетът ще изплати на хотелиерите 80 млн. лв. от евросредства за настанените украински бежанци.

Означава, че 6 детски болници, 15 областни болници, 52 нови скенера или 6000 бебешки кувьоза. Сега, вместо държавата да купи всичко това, те ще останат в печалбата на една частна фирма на границата. Ние продължаваме да се борим.

Кирил Петков, министър-председател в оставка

Петков засегна и друга тема - изненадващата проверка вчера в ТЕЦ "Брикел". Той е подал искане към ДАНС, което да установи дали Христо Ковачки е собственик на централата или има контрол върху това дружество.

"Вчера това, което установихме и в "Брикел" - нормите, които бяха и на серен диоксид над 15 пъти, и на фини прахови частици над 30 пъти, бяха невероятни, че такова предприятие може да съществува в рамките на ЕС. За 2 часа, докато там престоя екипът, вече имаше хора, които не се чувстваха добре. Не знам как може да има хора, които да работят с часове всеки ден там", каза премиерът в оставка.