Свят

Израелците купуват масово оръжия за самозащита

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Продажбите на оръжия в Израел скочиха многократно след бруталната атака на Хамас на 7 октомври. В окупирания Западен бряг хората масово купуват оръжие, за да се защитават на улицата и у домовете си.

Всичко това се случва с благословията на военновременното правителство.

Всички продажби скочиха от 7 октомври насам. Увеличиха се хиляда пъти в сравнение с преди атаката на Хамас. Това е същинска лудост. Цивилни масово започнаха да купуват оръжия. Когато имате пистолет, можете да се защитите. Ако нямате, не можете да направите нищо. След масовите кланета в кибуците, хората искат да защитят себе си и семействата си.

Яир Ифрах – търговец на оръжие

Министърът на националната сигурност, крайнодесният политик Итамар Бен-Гвир, също води кампания за увеличаване на броя на цивилните, носещи оръжие, което улеснява получаването на разрешително. Той твърди, че въоръжените граждани ще бъдат в по-добра позиция да се защитят от нападения на радикални ислямисти.

Критици твърдят, че повече оръжия в ръцете на цивилни ще доведат до още по-голямо насилие, както срещу палестинци, така и срещу израелци.

Има опасения, че не са били разгледани всички съображения преди приемането на разпоредбите за оръжията и разширяването на допустимостта на притежаване. Иначе не биха били напълно разбрани последиците от прилагането на тези разпоредби за гражданите на държавата Израел. Всъщност има неравномерно разпределение на оръжията въз основа на разграничаване на военната служба.

Мирит Шараби – експерт по сигурността в израелския институт за демокрация

Според организацията Small Arms Survey, през 2017 г е имало малко над половин милион огнестрелни оръжия в ръцете на цивилните в Израел. Това е 6.7 оръжия на 100 000 жители, което е сравнително нисък брой. За сравнение – при американците показателят е 120.5 оръжия на 100 000 души, най-големият в света.

Доклад на израелския парламент показва, че 41 000 молби за разрешителни за купуване на оръжие са били подадени в първата седмица след атаката на 7 октомври. Обикновено общо за годината се подават около 38 000 молби.