Свят

Димитър Гърдев: Финландия е естествен буфер на провокации от страна на Русия

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Общото противопоставяне на Русия на международните правови норми и войната в Украйна създадоха напрежение между Русия и Финландия и е естествено това напрежение да се покачва. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime бившият председател на Комисията по външна политика в Народното събрание Димитър Гърдев. Според него този процес още повече се е засилил след фактическото членство на Финландия в НАТО.

Още при подадената заявка за това от страна на Турция, министърът на отбраната Сергей Шойгу, а и президента Путин заявиха, че те ще засилят военното присъствие на Русия в тази част на света.

Според Димитър Гърдев Финландия влезе пълноправно в НАТО и е естествено да бъде буфер за провокации, защото предишният статус на неутрална държава, каквато беше Финландия, може да се разглежда като една потенциална възможност за провокация и ескалация на напрежението. Целта е медийно послание вътре в Русия, защото Путин обяви своето намерение да се кандидатира за президент на изборите през март догодина.

В международен план това, че Русия разполага войски по границата с Финландия означават, че страната ще трябва да отделя много повече средства за въоръжение в бюджета си, но тя няма да бъде оставена сама, посочи още Гърдев.

Цялото интервю вижте във видеото.