Европа

Международен анализатор: Очаквам Русия и Сърбия да ескалират Босна и Херцеговина на пролет

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Успехът на Вучич е напълно предизвестен, но има едно „но“ и то е, че в Белград все още не е ясно кой ще управлява. Голям провал претърпя партията на неговия партньор Дачич, които си намалиха резултата наполовина.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria дългогодишният кореспондент на БНР в Москва Чавдар Стефанов

На местно ниво в Белград все още не е ясен резултатът. Движението, което се надигна след стрелбите през лятото получи видимост, но тя беше много ограничена, заради почти пълния контрол върху медиите в Сърбия на Вучич. Кампанията му включваше и кибератаки срещу опоненти. Имаме и ескалация в наративите на Вучич не само в международен план, но и вътрешен към по-трудни за управление райони като Нови пазар, косовската тема отново беше повдигната. Септември, меко казано, имаше една операция в северната част на Косово. Преди изборите Вучич започна да говори за създаването на една своеобразна републиканска армия по модела на ИРА в Косово, каза международният анализатор Руслан Трад.

В Сърбия се създаде една антиевропейска атмосфера от властните медии. Кое е причината опозицията да не повдига европейската тема, за да имат по-широко представителство във властта. А сега Вучич е яхнал европейската тема като казва, че това е цел на неговото управление оттук нататък. Това е старата титова политика - дава ляв мигач и завива надясно. Вучич играе между Русия, Европейския съюз и Китай, смята Чавдар Стефанов.

Сърбия не позволи изграждането на руски бази, но позволи хуманитарен център в покрайнините на Ниш, в който дори охранителите са руснаци. Това създава напрежение в самата сръбска армия. Русия присъства исторически в отношенията със Сърбия, но Сърбия не я разглежда като майка Русия, а като партньор. Техният манталитет по отношение на Русия е по-различен от нашия, мисли Трад.

Руската пропаганда конструира лъжи в Сърбия от типа, че Югославия се разпаднала заради външни сили, а сама е нямало да се разпадне. Единствено Орбан превъзхожда Вучич спрямо руската пропаганда, когото те в момента превъзнасят, каза Стефанов.

Всяка медия има своя политика. В националното радио се опитват да прокарат интервю с Митрофанова, но тя просто трябва да се чувства изолирана в България заради геноцидът, който Русия налага над украинския народ. Нейната страна води войната. Или си на едната  страна, или на другата. Ако някой в България мисли, че има среден път, той се заблуждава. Както се заблуждават и тези, които в момента отстояват бронза на съветския монумент, каза още Стефанов.

Аз също се притеснявам, че БНР или която и да е национална медия би станала плацдарм за разпространение на руска пропаганда. Особено на фона на темата за Балканите и Русия, тъй като Балканите са много основна част от руската политика. Аз лично бих чул интервюто и бух го оспорил, каза Трад.

В момента една антиевропейска партия - БСП, която най-вероятно ще напусне групата на социалистите в Европарламента, слугува на руски интереси, допълни Стефанов.

Русия и Сърбия могат да ескалират няколко зони на Балканите и това се очаква още другата година. Посещението на генералния секретар на НАТО в Босна и Херцеговина е много обещаващо и има обещание за натовски войски там. Мисля, че още на пролет ще има ескалация в Босна и Херцеговина и Косово, каза Трад.

Допускам го, каза и Стефанов. Босна и Херцеговина в момента е много слабо звено като вътрешна сглобка.

Вижте цялото интервю във видеото.