Общество

Проф. Лиляна Вълчева: С 326 млн. лв. са намалели средствата за образование в последните три години

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Парите за висше образование са по-малко в бюджета за 2024 г., ако през 2021 г., когато започна вторият етап на големите реформи в системата, имахме 0,75% от БВП, то сега се предвижда той да е 0,6%. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime проф. Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование и наука".

Бяхме много изненадани, когато получихме едно писмо, което беше подписано от партийните лидери – Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски и Йордан Цонев. Те имат някаква договорка какви промени трябва да настъпят в бюджета и в това писмо нямаше нито дума за висше образование и за наука, с изключение на 2 млн. Лева за Българска академия на науките.

По думите на проф. Лиляна Вълчева спадът в парите за образование е с около 326 милиона лева за последните три години. Според нея образованието и науката не се нареждат сред основните приоритети на управляващите като влизането в Шенген и еврозоната. Срещнахме разбиране и загриженост по темата от Министерство на образованието, а в свой доклад министър Галин Цоков ясно е описал какви са дефицитите и колко средства липсват в системата, посочи още проф. Вълчева.

Цялото интервю вижте във видеото.