Свят

В Египет преизбраха Абдел Фатах ал-Сиси за президент

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Египетският президент си осигури трети пореден мандат на поста. Абдел Фатах ал-Сиси получава близо 90% от гласовете на избирателите след вота този месец. Победата му осигурява още шест години във властта.

“Tова е ясно доказателство за всеки, който следи процесите във и извън Eгипет, за идентичността и живота в екипетската общност и подчертава, че волята на египетския народ се определя от гласа на всеки египтятнин”, каза Абдел Фатах ал-Сиси.

Според данните на избирателната комисия на второ място е кандидат с малко над 4% подкрепа. Избирателната активност в страната е достигнала близо 67 на сто, а претендентите за президентския пост бяха общо четирима. 

В речта си след победата ал-Сиси спомена и войната в Близкия изток.

 

Тази продължаваща война на източната ни граница изискваше усилия, за да предотвратим възможното ѝ разрастване, особено с всички заплахи за националната сигурност в частност и за палестинския случай като цяло. На изборите египтяните показаха на целия свят, че изрично отхвърлят тази нечовешка война.

Абдел Фатах ал-Сиси, преизбран президент на Египет

 

69-годишният ал-Сиси, който е президент от 2014 г. насам, ще трябва да се справи с високите нива на бедност, инфлацията и обвиненията за репресии, които отправят опозиционните групи. 

Освен това инвестициите му в мащабни инфраструктурни проекти предизвикаха критики, че Египет е стигнал до безпрецедентни нива на дълга, които са се отразили негативно на икономиката. За период от девет месеца египетската лира е загубила над 50% от стойността си спрямо американския долар.