Свят

Израел твърди, че са открили най-голямата система от тунели в Газа

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Две седмици след като Израел и Хамас прекратиха временното примирие, воюващите страни са готови за ново спиране на огъня и размяна на още заложници, според източници на „Ройтерс“ в Египет. Засега ударите продължават и според здравните власти в Газа, контролирани от групировката, при израелско нападение в бежанския лагер „Джабалия“ са загинали най-малко 90 души.

Сирийските власти съобщиха за ракетни атаки от Израел близо до Дамаск, а от еврейската държава твърдят, че са намерили най-голямата система от тунели на Хамас при един от граничните пунктове с ивицата Газа.

 

Открихме повече от 4 километра подземен маршрут. Това е водещ проект на Хамас, който достига дълбочина от 50 метра. В тунелите намерихме много оръжия.

Даниел Хагари, говорител на израелските сили

 

Американският министър на отбраната е на ново посещение в Близкия изток и се очаква да обяви коалиция за защита на търговските кораби в Червено море след зачестилите атаки на йеменските хути. В нея вероятно ще участват и арабски държави. Преди месец бунтовниците плениха плавателния съд Galaxy Leader, в чийто екипаж има и двама българи. Към момента корабът все още е под техен контрол.

Заради заплахите компании за превоз на товари по вода, включително от Германия, Дания, Италия и Франция, отклониха корабите си, така че да не преминават през Червено море.