Политика

На извънредно заседание парламентът разглежда бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024 г.

От Euronews България Euronews България
Partien Dom Parlament BGNES

Парламентът заседава извънредно. Причината: бюджетите на НЗОК и ДОО за следвщата година. 

Народното събрание направи опит за гласуване още миналата седмица, но заседанието беше бойкотирано от депутатите от "Възраждане", БСП и ИТН, заради недоволството им относно демонтажа на Паметника на съветската армия. 

Финансовата рамка на основния закон предвижда увеличение на минималната работна заплата на 933 лв., а минималната пенсия – на 528 лв. Повишава се и минималният осигурителен праг, като от следващата година той ще бъде 3750 лв. Предвижда се дефицит от 3% и инфлация от 4,8%. Очаква се ръстът на Брутния вътрешен продукт да стане 3,8%.

В дневния ред е включен проект на решение за предприемане на действия по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Депутатите ще разгледат на първо четене законопроектите за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, както и проекти на решения за промени в постоянни комисии. 

Извънредната работа на депутатите ще продължи и във вторник, когато промените в Конституцията на страната влизат в пленарната зала.