Политика

Зорница Русинова: В проектобюджета липсват конкретни политики

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Според бившия министър на труда и социалната политика Зорница Русинова в предложения проект за бюджет липсват конкретни политики, а обещаните социални плащания са свързани със заложения ръст на минималната работна заплата

 

Тиери Боде - председател на Френския икономически, социален и екологичен съвет:

Целта ни е до 2050г. да сме осигурили неутралност по отношение на въглерода. Това нещо ще се отрази ужасно за някои предприятия, затова ние активно работим с всички социални партньори, за да няма сътресения и този процес да се случи плавно. Институциите не са в състояние сами да оправят тези законодателни и други мерки, затова ние си сътрудничим с тях. 

Опитваме се да работим по конкретни теми за французите - как да си осигурят екологично жилище и да изолират сградата в която живеят. Ние предаваме въпросите на организираното гражданско общество на френските депутати.

Приемаме много млади хора в съвета, също така и учители. Представяме им организациите на гражданското общество. За да може да преодолеем проблемите, трябва да имаме органзиирано гражданско общество.

Пространството Шенген е част от засилване на взаимоотношенията между европейските държави. Знаем, че България предвижда да влезе в Шенген и еврозоната. Франция е положително настроена към това и смята, че България трябва да е в тези европейски клубове. Франция Ви подкрепя в това. 

 

 
Зорница Русинова - председател на Икономическия и социален съвет:

Българският икономчиески и социален съвет е създаден преди 20г. по аналогия на най-стария такъв в Европа - Френския. Нашата цел е България да бъде по-зелена. Ние имаме много твърда позиция по отношение на прехода към ниско-въглеводородните емисии. Нашата роля е обаче е тези процеси да се случват в интерес на гражданите.

Проблемите с демографската криза у нас са много. В отделнтие райони на страната има различни дисбаланси. Това са 12 ключови области, като например здравеопазване, социални политики, транспорт, земеделие, икономическо развитие, заетост и т.н. Чрез тези сфери ние даваме конкретни препоръки, с които България да излезе от демографската криза. Това е тема по която не мога да кажа, че някой работи активно в държавата, някак си мерките в отделните сектори също не дават резултат, затова ние искаме да сме във фокуса на политиците

Ние сме си поставили 3 хоризонтални теми, които са изцяло в подкрепа на идеята на правителството България да е член на Шенген, еврозоната и ОИСР. Специално за Шенген ние считаме, че това не само ще облекчи свободното движение на хора, но и свобода на фирмите, които инвестират в България.

За първи път през тази седмица подписахме споразумение между Българския и Френския социален съвет, така че да започнем по-интензивно да обменяме опит и да правим общи инициативи. 

 

Целия разговор вижте във видеото.